Τι Εστί Ευτυχία;

Τι Εστί Ευτυχία;

Home » Τι Εστί Ευτυχία;

Εν μέσω καραντίνας – λόγω της γνωστής πανδημίας-  είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για ενδοσκόπηση και φιλοσοφία. Ένα μεγάλο ερώτημα ήρθε στο μυαλό μου.

Τι εστί ευτυχία λοιπόν; Μπορούμε να δώσουμε ένα ορισμό για όλους; Το τι χρειάζομαι εγώ για να είμαι ευτυχισμένη είναι ίδιο με αυτό που χρειάζεσαι εσύ;

Ευτυχία είναι να έχεις υλικά αγαθά όπως βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από τον σύγχρονο τρόπο ζωής; Ή μήπως η ευτυχία είναι συναίσθημα; Τρόπος ζωής ; μήπως έχει σχέση με κάτι ανώτερο; Μπορεί η ευτυχία να είναι υλική;

Αν ναι τότε πως εξηγείται ότι ένας από τους πιο ευτυχισμένους λαούς είναι οι κάτοικοι των νησιών κοντά στα Φίτζι χωρίς καμία διευκόλυνση και εξευγενισμό;

Ένας πολύ ωραίος ορισμός που βρήκα τις τελευταίες ημέρες είναι ότι «ΕΥΤΥΧΙΑ είναι η εναρμόνιση αυτών που λέμε, νιώθουμε και πράττουμε». Άρα είμαστε ευτυχείς όταν ΣΚΕΨΕΙΣ, ΛΕΞΕΙΣ και ΠΡΑΞΕΙΣ είναι στην ίδια κατεύθυνση. Πόσο απλό και πόσο σωστό.

Οπότε ποιος γνωρίζει καλύτερα τι σημαίνει ευτυχία για εσένα; Ποιος πρέπει να κινηθεί προς τα εκεί και να πάρει τη ζωή στα χέρια του;

Όπως πολύ κατάλαβες μόνο ΕΣΥ γνωρίζεις τι σημαίνει ευτυχία όπως και επιτυχία για ΕΣΕΝΑ. Έτσι δικαιολογείται γιατί άνθρωποι που φαινομενικά τα έχουν όλα, δε νιώθουν ευτυχισμένα. Γιατί η ευτυχία ξεκινάει από μέσα μας και όχι απέξω μας. Δεν μπορείς να περιμένεις τις εξωτερικές συνθήκες, τους φίλους, συγγενείς για να γίνεις χαρούμενος.

Επιτυχία είναι να είσαι ευτυχισμένος με ότι συμβαίνει γύρω σου. Μεγάλη πρόκληση αλλά και μονόδρομος.

Όπως είπε και ο Νίκος Καζαντζάκης «Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα». Γιατί ΜΠΟΡΕΙΣ !

Θέλεις να ξεκινήσεις να ζεις τη ζωή των ονείρων σου ή να κρύβεσαι πίσω από τα θέλω των άλλων; Καμιά φορά το να παραπονιόμαστε είναι πιο εύκολο από το να αναλαμβάνουμε την ευθύνη και να κυνηγάμε τα όνειρα μας. Θέλει τόλμη και αρετή. Όπως είπαν και οι πρόγονεις μας όμως, οι αρχαίοι Έλληνες, ο άνθρωπος έχει το δικαίωμα να ζήσει τη ζωή που επιθυμεί και να επηρεάσει το πεπρωμένο του στη γη.

Κλείνοντας θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σου ένα ρητό του Nelson Mandela το οποίο έχει γράψει όταν βρισκόταν επί χρόνια στις φυλακές «κυρίαρχος της μοίρας μου, καπετάνιος της ψυχής μου.» γιατί αυτά δεν περιορίζονται από τοίχους, έχουν τη δύναμη να ταξιδεύουν μακριά.

Να είσαι καλά και να φροντίζεις τον εαυτό σου.