Πως Βάζω Υγιή Όρια στα Παιδιά μου

Πως Βάζω Υγιή Όρια στα Παιδιά μου

Home » Πως Βάζω Υγιή Όρια στα Παιδιά μου

Μία συνήθης ερώτηση των γονέων είναι πως βάζω όρια στο παιδί μου. Ερευνώντας αυτό τον τομέα και παρατηρώντας τις καταστάσεις που βιώνουμε ως γονείς, ένα σημαντικό συμπέρασμα γεννήθηκε.

«Για να βάλω υγιή όρια στα παιδιά μου, προϋποθέτει να έχω βάλει υγιή όρια στον εαυτό μου». Τι σημαίνει αυτό;

Έχεις αναρωτηθεί αν αυτό που λες στο παιδί σου είναι σε εναρμόνιση με αυτά που κάνεις; Παρακάτω θα σου παραθέσω ορισμένα παραδείγματα τέτοιων συμπεριφορών:

  • Επιπλήττεις το παιδί σου γιατί θέλει να φάει σοκολάτα όμως τα βράδια καταφεύγεις σε κάποια κομματάκια σοκολάτας.
  • Λες στο παιδί σου να μαζεύει τα πράγματα του μόλις τελειώνει το παιχνίδι όμως όταν είσαι εσύ κουρασμένος αφήνεις διάφορα πράγματα πρόχειρα δεξιά και αριστερά.
  • «Απαιτείς» ειλικρίνεια ενώ σε ακούει να λες «αθώα» ψεματάκια σε γνωστούς και φίλους επειδή θες να αποφύγεις κάτι.
  • Λες να μην φωνάζουν ενώ σε ακούει να φωνάζεις στον άντρα σου ή στη γυναίκα σου ή στους δικούς σου γονείς.
  • Διδάσκεις πώς να σέβονται τον κόσμο και να είναι ευγενικοί ενώ σε βλέπει να εκνευρίζεσαι στο αμάξι με κάποιον στο δρόμο που δε σε αφήνει να περάσεις.

Σου φαίνονται γνώριμα όλα αυτά; Αν και εσύ βρίσκεις τον εαυτό σου κάπου σε αυτά τα καθημερινά παραδείγματα υπάρχει ΛΥΣΗ και αυτή είσαι ΕΣΥ !

Το πρώτο βήμα είναι η απόφαση να επενδύσεις στον εαυτό σου και να αναγνωρίσεις τι είναι αυτά που πλέον δε σε εξυπηρετούν. Ποια είναι αυτά τα εμπόδια που μόνος σου βάζεις στο ταξίδι της πατρότητας ή της μητρότητας, στο δρόμο σου για την ευτυχία;

Όπως σου έχω ξαναγράψει, ο καλύτερος τρόπος για να διδάξεις τα παιδιά σου είναι να είσαι το πρότυπο αυτών που θες να είναι !