Καθημερινά εμφανίζεται στις συναντήσεις μας το ίδιο μοτίβο. Άνθρωποι που «προσπαθούν» να επικοινωνήσουν την ανάγκη τους αλλά τελικά δεν τα καταφέρνουν και μετά απογοητεύονται. Έτσι δημιουργούνται τα πρώτα προβλήματα στις σχέσεις μας όχι μόνο με τα παιδιά μας αλλά και με τους γύρω μας. Αντί να σκεφτούμε πως μπορούμε να επικοινωνήσουμε με επιτυχία το μήνυμα μας έτσι ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, μπαίνουμε στη λογική του “θύματος” κάνοντας ένα σωρό υποθέσεις για το τι μας κάνουν οι άλλοι.
Τι συμβαίνει όμως τότε ; αντί να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, λαμβάνουμε ακριβώς αυτό που δε θέλουμε.
Θα ήθελες να μάθεις έναν απλό τρόπο να επικοινωνείς σωστά τις ανάγκες σου;
Πριν στο αποκαλύψω θα ήθελα να δούμε ένα παράδειγμα:
Η Μαρία νιώθει ότι είναι παραμελημένη τον τελευταίο καιρό και ότι κανείς δεν την καταλαβαίνει. Δουλεύει πολλές ώρες και στη συνέχεια τρέχει με το παιδί και τις υποχρεώσεις του σπιτιού. Ο άντρας της γυρνάει πολύ αργά τη δουλειά και όταν επιστρέφει, το παιδί πάει για ύπνο και αυτός βυθίζεται στην οθόνη του κινητού του και στον καναπέ. Η Μαρία θέλει εναγωνίως να της αφιερώσει λίγη ώρα να πιουν ένα ποτήρι κρασί στο μπαλκόνι. Προσπαθεί να το επικοινωνήσει εδώ και ένα χρόνο (!) χωρίς επιτυχία.
Όταν κλήθηκε να εκφράσει την ανάγκη της, αυτό που είπε ήταν «Γυρνάς πολύ αργά από τη δουλειά, δε μου δίνεις σημασία και δεν κάνουμε αυτό, δεν κάνουμε το άλλο ….». όλο αυτό αντί να κινητοποιήσει τον Γιώργο και να τον κάνει να καταλάβει ποιο είναι το πραγματικό ζήτημα, τον βάζει σε άμυνα και σηκώνει τοίχο προς τη Μαρία. Νιώθει ότι η Μαρία δεν καταλαβαίνει πόσο κουράζεται και τι προσφέρει στο σπίτι τους.
Όταν η Μαρία έκφρασε την ανάγκη της ως εξής «Νιώθω πραγματικά την ανάγκη να περάσουμε λίγο χρόνο μαζί το βράδυ στο μπαλκόνι, απολαμβάνοντας ένα ποτήρι κρασί» τότε ο Γιώργος πραγματικά κατανόησε για ποιο λόγο φέρεται έτσι, απενεχοποίησε τον εαυτό του και τελικά της πρόσφερε αυτό που ήθελε.
Εσύ είσαι ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα που παίρνεις; Νιώθεις ότι επικοινωνείς σωστά στους γύρω σου τις ανάγκες σου;
Αν η απάντηση είναι ΟΧΙ, ξεκίνα να χρησιμοποιείς τον α΄ενικό, να αναφέρεσαι στον εαυτό σου και πως εσύ νιώθεις από κάποιες συμπεριφορές και επίσης έκφρασε τις ανάγκες σου με ειλικρίνεια και ευγένεια. Δες πως μία διαφορετική προσέγγιση στην επικοινωνία μπορεί να σε προφυλάξει από παρεξηγήσεις και χαμένο χρόνο. Αντικαθιστώντας το ΕΣΥ με το ΕΓΩ, είναι το πρώτο βήμα για υγιής και ισορροπημένες σχέσεις με τους γύρω μας και τα παιδιά μας.
Μην υποθέτεις! Ρώτα τους γύρω σου για το τι ακριβώς συμβαίνει και τι θέλουν. Μιλώντας με θετικό τρόπο θα δεις μεγάλη αλλαγή στη ζωή σου από τις πρώτες μέρες κιόλας. Θα χαρώ πολύ να μάθω πως αυτή η τεχνική σε βοήθησε στην καθημερινότητα σου!