Πόσες φορές δεν έχεις αναρωτηθεί και εσύ ως γονέας πώς να αντιμετωπίσεις ένα κακό παιδί;
Πόσες φορές έχεις βρεθεί αντιμέτωπος με δύσκολες συμπεριφορές των παιδιών μας και έχουμε ντροπιαστεί σε δημόσιους χώρους;
Ακούω πολλούς γονείς να λένε ότι έχουν δύσκολο παιδί, ή ότι είναι κακό το παιδί ή όλες αυτές τις ωραίες ταμπέλες που τους βάζουμε.
Θέλω να μοιραστώ μαζί σου τις εξής σκέψεις και θα σε παρακαλούσα αν θέλεις να πάρεις ένα στυλό και να τις απαντήσεις:
- Τι σημαίνει για εσένα «δύσκολο» και «κακό» παιδί;
- Πώς νιώθεις όταν βάζεις ετικέτες στους ανθρώπους; Σε τι σε εξυπηρετεί;
- Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν «κακά» παιδιά;
Τώρα θέλω να μοιραστώ μαζί σου ότι πίσω από κάθε ακραία συμπεριφορά – όχι μόνο των παιδιών μας – βρίσκεται κάποιο συναίσθημα που έχει καταπιεστεί και θέλει διακαώς να σου το επικοινωνήσει.
Οπότε την επόμενη φορά που θα σε πιάσει απελπισία σου προτείνω να δοκιμάσεις την παρακάτω τεχνική της παρατήρησης. Κάνε ένα βήμα πίσω, πάρε μία βαθιά αναπνοή και αναρωτήσου για ποιο λόγο συμπεριφέρεται το παιδί σου κατά αυτόν τον τρόπο. Τι προσπαθεί να σου πει;
Τι κρύβεται πίσω από όλο αυτό;
Όταν ανακαλύψεις το μήνυμα που θέλει να σου μεταδώσει τότε θα έχεις βρει τον τρόπο να ξεπεράσετε τέτοιου είδους συμπεριφορές και το παιδί θα νιώσει ασφάλεια. Θα νιώσει ασφάλεια γιατί το καταλαβαίνουν και το ακούνε. Γιατί είναι σημαντικό. Αυτές είναι βασικές ανθρώπινες ανάγκες και όλα γίνονται για το αν είμαστε σημαντικοί στους άλλους.
Το κλάμα, οι φωνές, τα ουρλιαχτά και όλα αυτές οι ακραίες συμπεριφορές είναι απλά ο τρόπος επικοινωνίας των παιδιών μας.
Είναι στο χέρι του Γονέα – Ηγέτη, του αποτελεσματικού γονέα να ανακαλύψει τη ρίζα της συμπεριφοράς του παιδιού του και να το βοηθήσει να βρει την αλήθεια του.
Την επόμενη φορά που θα βρεθείς αντιμέτωπος δοκίμασε τη νέα τεχνική και θα εντυπωσιαστείς από τα αποτελέσματα.
Και να θυμάσαι: αν θες να αλλάξεις κάτι στη συμπεριφορά του παιδιού σου, ο καλύτερος τρόπος είναι να το διδαχθεί από το πρότυπο του: δηλαδή ΕΣΕΝΑ!
Όπως είπε ο Mahatma Ghadi «Γίνε η αλλαγή που θες να δεις στον κόσμο!».