Γίνε Φίλος με το Φόβο

Γίνε Φίλος με το Φόβο

Home » Γίνε Φίλος με το Φόβο

Το ταξίδι της μητρότητας και της πατρότητας φέρνει μαζί με τη χαρά και πολλές προκλήσεις. Το να ερχόμαστε αντιμέτωποι με κάτι πρωτόγνωρο είναι μόνιμη πηγή άγχους για κάθε γονιό. Αν δεν συμφιλιωθούμε με τον φόβο τότε αυτός θα επανέρχεται όλο και πιο δυνατός μέχρις ότου μας δώσει το μάθημα που πρέπει να πάρουμε.

Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σου μία δική μου εμπειρία όπου κατάφερα να συμφιλιωθώ με ένα φόβο μου.

Η κόρη μου γεννήθηκε με αλλεργία στο αυγό. Ενστικτωδώς αργούσα να της το εισάγω σαν τροφή έως ότου όταν έγινε ενός έτους, κάναμε την πρώτη δοκιμή με κουταλάκι. Γέμισε στο σώμα της κοκκινίλες και οι εξετάσεις έδειξαν αλλεργία. Από τότε φρόντιζα μονίμως να μην έρθει σε επαφή με αυγό ή μη τυχόν φάει αυγό. Μία διαδικασία αρκετά ψυχοφθόρα για εμένα αφού το αυγό βρίσκεται πραγματικά παντού και μπορεί να βρεθούν πολλοί άνθρωποι να προσφέρουν σε ένα μικρό παιδί, ένα «αθώο» μπισκοτάκι κατά τη γνώμη τους.

Μετά από επισκέψεις σε αλλεργιολόγο μάθαμε ότι υπάρχει τρόπος να ξεπεραστεί όλο αυτό ακολουθώντας μία διαδικασία πρόκλησης του αλλεργιογόνου στο σώμα μέχρι αυτό να το συνηθίσει και να μην το βλέπει επιθετικά. Δηλαδή αφού πας στο νοσοκομείο και κάνουν μία δοκιμή τότε συνεχίζεις σπίτι ακολουθώντας μία διαδικασία. Τις πρώτες ημέρες, μου ήταν αδύνατον να θέσω το παιδί μου σε αυτό τον κίνδυνο. Έτσι το έβλεπα. Μόνο στην ιδέα ότι θα της έδινα κάτι που μπορεί να της έκανε κακό, παρέλυα. Φοβόμουν μην πάθει κάτι και δεν αντιδρούσα γρήγορα, μήπως τα φάρμακα δεν έπιαναν και άλλες πολλές τέτοιες σκέψεις τριγυρνούσαν στο μυαλό μου.

Μετά από πάρα πολλή προσπάθεια και συνειδητοποίηση, πήρα την απόφαση να το κάνω γιατί το αποτέλεσμα ήταν πολύ πιο σημαντικό από τον φόβο που ένιωθα. Γιατί το κόστος του να μην το αντιμετωπίσω ήταν πολύ μεγαλύτερο από το ρίσκο που έπαιρνα εκείνη τη στιγμή.

Σήμερα που ήρθε η ώρα της απελευθέρωσης και η κόρη μου έφαγε ένα ολόκληρο αυγό, είδα ότι ο φόβος δεν είχε καμία σημασία μπροστά στο αποτέλεσμα. Όλο αυτό το τέρας που σκεφτόμουνα είχε γίνει μία πινέζα. Ο φόβος μου έχει εξαφανιστεί και στη θέση του υπάρχουν συναισθήματα χαράς, ελευθερίας ευγνωμοσύνης.

Για αυτό να έχεις το τελικό αποτέλεσμα στο μυαλό σου. Συμφιλιώσου με τον φόβο και όλα θα μικρύνουν. Το συναίσθημα ότι τα κατάφερες είναι τόσο μοναδικό που ο φόβος τελικά εξαφανίζεται, μόλις έχεις ολοκληρώσει το μάθημα σου. Και τότε η δύναμη σου πολλαπλασιάζεται.