Εσύ Αγαπάς Αληθινά;

Εσύ Αγαπάς Αληθινά;

Home » Εσύ Αγαπάς Αληθινά;

Αγάπη με όρια ή Αγάπη δίχως όρια ;

Πολλές φορές νομίζουμε ότι αγαπάμε αληθινά όμως οι πράξεις μας δείχνουν ότι οδηγούμαστε σε αγάπη με όρια. Σε αγάπη με προϋποθέσεις και σύμφωνα με το εάν ακολουθούν τα παιδιά μας τις προσδοκίες μας.

Φυσικά και δεν το κάνουμε με κακή πρόθεση όμως σημασία έχει να δούμε ότι συμπεριφορά δεν μας εξυπηρετεί πια. Τι συμβαίνει λοιπόν;

Όταν βασίζουμε την ευτυχία και τη χαρά μας στους άλλους και σε εξωτερικούς παράγοντες τόσο δημιουργούμε πόνο. Το να περιμένουμε να αλλάξει η πραγματικότητα χωρίς να αλλάξουμε εμείς είναι παθογενές και χάσιμο χρόνου και οδηγεί σε απογοήτευση.

Οι προσδοκίες δημιουργούν αγάπη «με όρους». Εσύ θες να αγαπάς αληθινά ή με όρους;

Οι προσδοκίες μας επηρεάζονται από τα στερεότυπα της κοινωνίας τα οποία έχουν διαμορφωθεί από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας. Τα στερεότυπα αυτά ή αλλιώς περιοριστικές πεποιθήσεις μας έχουν δημιουργηθεί υποσυνείδητα και μόνο όταν τα συνειδητοποιήσουμε, μπορούμε και να τα απελευθερώσουμε. Το πρώτο βασικό βήμα είναι η αφύπνιση για να οδηγηθούμε στα επόμενα βήματα για μία νέα πραγματικότητα χωρίς όλα αυτά που δεν μας εξυπηρετούν πια.

Με το να έχουμε προσδοκίες για τους άλλους και με το να θέλουμε να ζήσουν τα όνειρά μας, ουσιαστικά οδηγούμαστε σε ρήξη και απογοήτευση. Και αυτό συμβαίνει γιατί δε λειτουργούμε συνειδητά και πληγωνόμαστε που οι άλλοι δεν μας «καταλαβαίνουν».

Το ερώτημα είναι εμείς καταλαβαίνουμε τους άλλους; Τους στηρίζουμε στα θέλω τους και τα όνειρα τους; Ξέρουμε ποια είναι;

-Είναι επιλογή σου να διαλέξεις αυτό που σε αντιπροσωπεύει. Έχεις τη δύναμη να επιλέξεις ποιος θες να είσαι.

-Το να αγαπάς αληθινά είναι η μεγαλύτερη πηγή δύναμης, αυτό που τα νικά όλα και κάνει θαύματα.

-Για να δώσουμε ελευθερία επιλογών στα παιδιά μας και να τα αφήσουμε να αναπτυχθούν προϋποθέτει να απελευθερώσουμε τις προσδοκίες μας και τα προγράμματα μας που έχουμε ήδη προσχεδιάσει μόνοι μας στο μυαλό μας.

Σημαίνει να έχουμε κατανόηση και συμπόνια τόσο για εμάς όσο και για τα παιδιά μας και τους συνανθρώπους μας. Να τα ρωτήσουμε, να μάθουμε τι κρύβεται μέσα τους, να ανακαλύψουμε μαζί τα όνειρά τους, να τους δείξουμε τον δρόμο προς την αυτογνωσία και την ευτυχία.

Αν επιλέγεις την αγάπη δίχως όρια, μπορείς να κάνεις την παρακάτω άσκηση:

  • Αρχικά σκέψου και κατάγραψε τις προσδοκίες σου.
  • Αναγνώρισε ποιες από αυτές προβάλλεις στα παιδιά σου.
  • Είναι σχετικές με τα δικά τους όνειρα;
  • Δεσμεύσου σε αποδοχή, σύνδεση και αγάπη.
  • Ρώτα και μάθε τι σκέφτονται χωρίς κριτική και επεμβάσεις από μέρους σου.
  • Παρατήρησε πως αντιδρά τώρα το παιδί σου.
  • Δες την αλλαγή.

Για να συνδεθούμε πραγματικά με τα παιδιά μας πρέπει να ζούμε στο τώρα, να δίνουμε αγάπη δίχως όρους, συμπόνια και να απελευθερώσουμε προσδοκίες και προγράμματα.

Αντιθέτως όταν βασιζόμαστε στις προσδοκίες μας, πονάμε και οδηγούμαστε σε αγάπη με όρους.

Εσύ λοιπόν τι επιλέγεις αγάπη με όρια ή αληθινή αγάπη;

Η επιλογή είναι δική σου!

Μπορείς να μάθεις περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα για γονείς επικοινωνώντας μαζί μου!